|

SA SAMO DVA DETETA ROĐENIH U NEMAČKOJ PENZIJA

Penzija za rođenje i odgajanje dece je priznavanje vremena provedenog u odgajanju dece prilikom obračuna penzije. Osobe koje primaju starosnu penziju i imaju priznato vreme odgajanja dece imaju pravo na ovu penziju. To pravo može imati samo jedan roditelj u isto vreme, obično majka, čak i ako se oba roditelja brinu o odgajanju dece. Takođe, i drugi staratelji kao što su roditelji istopolnih parova, usvojitelji, staratelji, očuh, babe, dede i drugi rođaci mogu dobiti priznato vreme odgajanja dece i time ostvariti ovu penziju.

Za svako dete rođeno pre 1992. godine, roditelju se priznaje do 2,5 godine staža za odgajanje deteta, što se obračunava na osnovu nemačkog prosečnog dohotka. To znači da se dodaju do 2,5 penzijska boda na račun za penziju. Za decu rođenu posle 1992. godine, priznaje se do tri godine staža i tri penzijska boda.

Ako postoji više dece, vreme odgajanja se produžava, bez obzira na vreme rođenja. Na primer, ako je neko odgajao blizance rođene pre 1992. godine, to će se priznati kao pet godina vremena odgajanja/staža.

Nećete imati pravo na ovu penziju ako ne ispunjavate minimalni rok čekanja od pet godina, odnosno nemate najmanje pet godina staža. Takođe, nećete imati pravo ako ste primili punu starosnu penziju, penziju za državne službenike ili profesionalnu penziju dok ste odgajali dete. Osim toga, ako je vaše dete odgajano u inostranstvu, osim u izuzetnim slučajevima, takođe nećete imati pravo na ovu penziju.

Ukoliko nemate pet godina staža, odnosno ako ste samo rodili/odgajali jedno dete u Nemačkoj, postoji mogućnost da dokupite ili samostalno uplaćujete staž kako biste ostvarili pravo na ovu penziju.

U taj staž se uračunava i staž u Srbji, tako da ostvarujete pravo na penziju i onda ako ste rodili/odgajali samo jedno dete u Nemačkoj i imate još, npr. 2,5 godine staža u Srbiji.

Оставите одговор